• SadOVO a Sady Vihorlatu - čo je nové?
        • SadOVO a Sady Vihorlatu - čo je nové?

        • 13. 6. 2021
        • V spolupráci s CEEV Živica a Sady Vihorlatu pokračuje aj náš projekt SadOVO. Okrem starostlivosti o novovysadené ovocné stromčeky (hlavne polievanie v tomto horúcom období), pokračuje i príprava krmiva na zimný čas pre živé kosačky v sade nad Obecným úradom v Podhorodi - pre ovečky a kozičky. Rozvíja sa i spolupráca so spádovými obecnými úradmi, školou i zanietenými spoluobčanmi. Na podnet Obecného úradu v Podhorodi, zamestnanci na aktivačných prácach M. Drobot a L. Kanaloš pokosili zatrávnené plochy okolia školy a A. Pavelková, M. Oláhová, M. Toderová a H. Oláhová  pomohli pri hrabaní sena. Zahanbiť sa nedali ani vyučujúci so žiakmi a spoločne pripravili kopy sena na odvoz. Naši spoluobčania p. Pšak, p. A. Drenková a p. M. Senič darovali svoje vysušené seno  a pomohli s odvozom i uskladnením sena v Sade. Všetkým zainteresovaným v tomto krásnom enviroprojekte patrí vrelá vďaka! 

        • MDD žiaci 5. - 9. ročníka

        • 9. 6. 2021
        • ...  tento deň plný radosti a zábavy sme strávili na multifunkčnom ihrisku. Žiaci si najskôr ozdobili školu farebnými motýľmi, ktoré pripli na oplotenie školy, a potom už nasledovala športová zábava.

      • Medzinárodný športový vyzývací deň
        • Medzinárodný športový vyzývací deň

        • 31. 5. 2021
        • Medzinárodný športový vyzývací deň sa uskutočňuje od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. V tento deň sa organizujú športové podujatia celoštátneho a medzinárodného rozsahu. Cieľom je vyzvať čo najväčší počet ľudí k pohybovej aktivite trvajúcej minimálne 15 minút a zároveň ich tým inšpirovať, aby každý deň boli fyzicky aktívni.

          Aj my, v škole,  sme sa  oboznámili s rôznymi športovými aktivitami, do ktorých sa môžeme aj v tejto dobe zapojiť. Mladší žiaci "merali" obecné futbalové ihrisko "krokovaním". Zistili, že jeho obvod má 400 krokov. Keď "odkrokovali" školské ihrisko, zistili, že je o 200 krokov menšie. Alebo robili väčšie kroky? :) :) :)

        • Dopravná výchova na našej škole

        • 27. 5. 2021
        • Problematika bezpečnosti na cestách je záležitosťou, ktorej treba venovať neustálu pozornosť. Preto sa  dopravná výchova stáva jednou z tém, ktorej sa na našej škole taktiež venujeme. 

          Žiaci sa pomocou rôznych aktivít a praktických činností učia, ako a kde sa môžu bezpečne hrať i ako sa majú správať ako účastníci cestnej premávky. V rámci telesnej výchovy, prvouky i prírodovedy si žiaci osvojujú teoretické poznatky z oblasti poznávania dopravných značiek, predpisov cestnej premávky a  križovatiek. Pre starších žiakov sme pripravili dopravné kvízy a zároveň si na interaktívnej tabuli pozreli prednášku „ Ako sa správať na ceste“. Pre mladších žiakov sme pripravili rôzne piesne o „ Semaforoch“,          o "Autách“, a o „ Cestách“. Jednu z  piesní si môžete vypočuť a poučiť sa z nej.

          Našim prváčikom a druháčikom sa páčila pesnička o „ Semafore“ a o „ Autách“, tak si ich aj nakreslili.

      • 15. MÁJ - SVETOVÝ DEŇ RODINY
        • 15. MÁJ - SVETOVÝ DEŇ RODINY

        • 18. 5. 2021
        • Rodina je pre Slovákov najdôležitejšou hodnotou i podľa výskumu Sociologického ústavu SAV z roku 2017 a zaslúži si podporu i uznanie. Zdravá rodina založená manželstvom muža a ženy, ktorí s láskou prijímajú deti ako dar, je pre štát tou najlepšou devízou pre ekonomický i hodnotový rozvoj. Rodina je našou základnou  spoločenskou hodnotou pre dobré aj ťažšie časy.

          Prvý celoslovenský Medzinárodný deň rodiny na Slovensku sa konal v roku 2009, kedy sa 16. mája na bratislavskom Námestí SNP na hromadnom podujatí stretli rodiny z rôznych kútov Slovenska. Odvtedy je rozšírený  na celé územie a organizuje sa ako regionálne podujatie, celoslovensky zastrešené organizáciou Fórum kresťanských inštitúcií. Deň rodiny je občianskou a apolitickou aktivitou vyzdvihujúcou hodnotu rodiny.

          Cieľom osláv Dňa rodiny je dostať rodinu do centra pozornosti spoločnosti, aby sa stala priateľskou k rodine. Na prahu demografickej krízy je prorodinné smerovanie krajiny nevyhnutné. 

          Dlhoročným mottom Dňa rodiny bol slogan „Aby deti otca mali, aby mali mamu“, od roku 2018 sa  hlavné motto každý rok aktuálne mení a aktivity daného ročníka sú mu prispôsobené. 

          Téma r. 2018 „ Stojíme pri sebe“

          Téma r. 2019:  „V obci i meste rodina na prvom mieste“

          Téma r. 2020:  „ Každá nedeľa je Deň rodiny“

          Téma r. 2021: “Otec nablízku”

           

          https://denrodiny.sk/wp-content/uploads/2021/04/drs-240x300.png

          Aj my na škole sme nezabudli na tento deň a naši žiaci nakreslili, čo pre nich rodina znamená.

      • Pohybom ku zdraviu - svetový deň
        • Pohybom ku zdraviu - svetový deň

        • 18. 5. 2021
        • 10.máj - svetový deň Pohybom ku zdraviu

          Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa na Svetovom zdravotníckom zhromaždení v máji 2002 rozhodla zaradiť do svojho kalendára nový svetový deň pod názvom - Pohybom ku zdraviu a navrhla, aby sa týmto dňom stal 10 máj.

          Táto iniciatíva plne odráža obavy členských štátov zo vzrastajúceho počtu chronických ochorení spôsobených nezdravou výživou a nedostatkom pohybu. Každý rok zomrie 1,9 milióna ľudí na dôsledky fyzickej inaktivity, pričom 30 minút fyzickej aktivity strednej intenzity počas 5 dní v týždni významne redukuje riziko najviac sa vyskytujúcich chronických ochorení.

          Celosvetovo sa odhaduje, že viac ako 60% dospelých nemá žiadny zdraviu prospešný pohyb.
          Pritom pohyb predstavuje najmenej nákladný preventívny prostriedok na predchádzanie ochoreniam a tým aj zlepšeniu zdravia.

          Formy pohybu a telesnej aktivity sú rozmanité. Každý si môže vybrať aktivitu, prispôsobiť si ju čo najvhodnejšie a najprirodzenejšie svojmu veku, fyzickému i zdravotnému stavu.
          Pohyb priaznivo pôsobí na všetky telesné systémy - zvyšuje pružnosť a výkonnosť srdcovocievneho a dýchacieho systému, metabolizmu, prispieva k rozvoju kostry a svalstva, zlepšuje svalovú silu i ohybnosť kĺbov, znižuje hladinu cukru a tukov, zvyšuje imunitu, predlžuje mladosť a odďaľuje starobu.

           

          Aj my, na škole, sme si pripomenuli tento deň formou prezentácii a videí o jednotlivých športových aktivitách. Zároveň žiaci nakreslili športy, ktoré radi vykonávajú. Tí najmenší si, aj napriek nepriaznivej situácii, ktoré ničí celé Slovensko, zatancovali zumbu, starší žiaci predviedli na školskom ihrisku hranie bedmintonu a žiaci 5. ročníka si zasúťažili v robení drepov.

          Všetkým v tento deň želáme, aby skvelý pocit z dobrého cvičenia priniesol každému uvoľnenie, zlepšenie nálady a pocit radosti zo života. :)

        • Organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu od 17. mája 2021

        • 14. 5. 2021
        • Prezenčné vzdelávanie: 1.- 4. ročník, končiace ročníky (8. a 9. ročník), 5.-7. ročník - skupiny 5+1 žiakov.

          Dištančné vzdelávanie: 5. - 7. ročník.

          Prevádzka školských zariadení: v nezmenenej podobe.

          Podmienky pri nástupe do ZŠ: žiak a zákonný zástupca žiaka nemá povinnosť sa testovať - predložiť čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka - Príloha č. 4.

          Ostatné podmienky - v nezmenenej podobe (respirátor/rúško,...)

          Zamestnanci: čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti zamestnanca - Príloha č. 2 + k nahliadnutiu potvrdenie o negatívnom výsledku - antigénový/PCR test nie starší ako 7 dní, alebo potvrdenie o výnimke.

        • Našim mamičkám

        • 8. 5. 2021
        • Milé mamky, babky, prababky,

          prijmite pozdrav krátky

          od Vašich ratolestí.

          Nech Vás šťastie, zdravie neopustí, 

          radosť nech trvá po celý Váš život dlhý.

        • Medzinárodný deň tanca

        • 6. 5. 2021
        • 29. 4.2021: Medzinárodný deň tanca


          Prvýkrát s ním prišla najväčšia svetová kultúrna organizácia - Medzinárodný divadelný inštitút. Jeho dátum stanovila na 29. apríla, aby uctila pamiatku Jeana-Georgesa Noverreho, zakladateľa moderného baletu. 

          História tanca

          O histórii tanca toho, bohužiaľ, vieme len málo. Na rozdiel od ostatných činností, na tanec ľudia nepotrebovali takmer žiadne pomôcky, čo historikom v ich pátraní veľmi nepomáha. S istotou však môžeme povedať, že tanec mal vždy silnú symboliku. Ľudia tancovali ešte pred vznikom vyspelých civilizácií, často takýmto spôsobom uctievali božstvo. 

          Viete, aké pozitíva nám tanec prináša?

          Rytmické kroky v sprievode chytľavej hudby nás ľahko naladia do dobrej nálady. Psychológovia dokonca tvrdia, že majú kladný vplyv na ľudský mozog, o kondícii nehovoriac. Naviac, ľudia nie sú jediní, ktorí sa dokážu rozvlniť v tempe známej pesničky. Tanec si dokážu užiť aj mnohé zvieratá, napríklad vtáky, ryby, psy alebo dokonca medvede. Oslávte príchod slnečných jarných dní a zatancujte si na váš obľúbený song. 

          Tanec sa často odlišuje podľa kultúr ale na všetkých z nás má  rovnako pozitívny vplyv.

           

          Druhy tancov

           

          Ľudový tanec

          Vzhľadom na dané opatrenia vydané MŠVVaŠ SR, čo sa týka výučby telesnej výchovy,  nemohli sme si so žiakmi zatancovať, tak aspoň sme im pripomenuli informácie o tomto dni. Rozprávali sme sa, čo pre nich tanec znamená, aké tance majú radi, ukázali sme si názorné ukážky jednotlivých tancov a nakoniec sme svoj najobľúbenejší tanec nakreslili.

        • Zo života našej školy...

        • 4. 5. 2021
        • Pozývame Vás na prehliadku našej školy. V dvoch krátkych videách Vám ukážeme ako vyzerá naša škola a život v nej... Prajeme Vám príjemné sledovanie :)

          ZS Podhoroď 1. časť

          ZS Podhoroď 2. časť

      • Máj, máj, máj, zelený...
        • Máj, máj, máj, zelený...

        • 30. 4. 2021
        • Touto pesničkou sme zvykli začínať stretnutia pri stavaní mája v prvomájový podvečer...

          Ešte predtým deti z našej školy so svojimi vyučujúcimi za veselého spevu poozdobovali všetky bránky v obci, aby sa každy potešil nadchádzajúcemu rozkvitnutému a voňajúcemu obdobiu - jari.

          A čo vravia tradície o stavaní "mája" na Slovensku? 

          Symbolom tohto obdobia je strom „máj“, ktorý predstavuje zdravie a vitalitu pre všetky ženy a dievčatá z miest a dedín. Na Zemplíne, či na juhu stredného Slovenska sa stavali na Turíce.

          Stavanie mája bola úloha mladých mužov, ktorí sa na tento rituál chystali v tajnosti aj týždeň. Vysoké, dlhé stromy okolo desiatich metrov, najčastejšie jedle, smreky, borovice alebo brezy, najskôr zbavili kôry a kmeň očistili od konárov. Strom potom ozdobili ornamentmi a zelený vrcholec dlhými pestrofarebnými papierovými či látkovými stuhami, šatkami od milej a fľaškami s páleným.

          Na našom území boli máje výrazom úcty a lásky k dievčaťu. Zvyčajne ich chlapci stavali slobodným dievčatám. Pri stavaní mája si chlapi pomáhali a niekedy sa partie chlapcov pretekali, kto bude rýchlejší. Občas si dokonca máje navzájom rúcali.

          Mládenec, ktorý mal o slečnu vážny záujem jej postavil vlastný máj, ktorý sa mohol líšiť tým, že bol iného druhu, mohol byť vyšší či odlišne vyzdobený. Mohlo sa stať, že jedna dievčina mala množstvo nápadníkov, a teda aj viac májov.

          Dievčina pozorovala z okna, ktorí chlapci majú o ňu záujem a na druhý deň ich odmenila pierkom za klobúk alebo aj peniazmi, za ktoré mladí muži usporiadali májovú zábavu. Na iných miestach pozývali mládencov priamo do domu, kde ich pohostili. Pre chlapca to bola zároveň možnosť, ako dať najavo svoje city rodičom mladej devy. Niekde chlapci chodili aj s muzikou a dievčatá pri máji vytancovali.

          Postrachom pre dievčatá bolo postavenie suchého jalovca - borievky do ich dvora, ktorý sa staval hlavne starým dievkam a bol dôvodom na veľký hnev.

          Niektoré tradície našich predkov zanikli, niektoré sa zachovali dodnes tak, ako stavanie mája. Dnes je to skôr tradícia symbolická. Stavia sa jeden alebo dva máje pre celú obec, no je to pekná tradícia, pretože stavba je spojená s veselicou a hodami pre celú dedinu.

          Je naozaj pekné, že sa táto tradícia zachovala. Veríme, že sa ešte dlho zachová, a že tradície našich predkov nevymiznú ani po tejto pandemickej dobe.

          Všetkým Vám prajeme príjemné "májenie"!